Udgivet i 1 kommentar

Iblødsætning af hø – Tips og Tricks

Der er typisk 2 grunde til, at man lægger hø i blød:

  • For at reducere støv, især for heste, der lider af luftvejsproblemer såsom astma. At dampe høet kan være et godt alternativ til at reducere støv.
  • For at reducere sukkerarterne, for heste som skal tabe sig, er sensitive over for sukker eller tilbøjelige til forfangenhed, inklusive dem med EMS, insulindysregulering, PPID eller andre tilstande, der kræver en diæt med lavt sukkerindhold.

Hvor længe skal man ligge hø i blød?

For at reducere støv kan iblødsætning være relativt kort, og forskning tyder på, at 30 minutter er optimalt og vil reducere de respirable partikler med omkring 90 %.

Hvorimod for at reducere sukkerindholdet anbefales cirka 8-12 timer. I varmt vejr skal iblødsætningstiden muligvis reduceres til 1-3 timer for at forhindre gæring og sikre, at det ikke sættes i direkte sollys. Hvis du ser bobler i vandet, kan gæringen som hovedregel være startet, og det frarådes at fodre din hest med dette.
Hø skal fodres med det samme efter iblødsætning for at forhindre vækst af skimmelsvamp.

Hvad er vandopløselige kulhydrater (WSC)?

Iblødsætning af hø udvasker de vandopløselige kulhydrater (WaterSolubleCarbohydrates) fra høet. Kort sagt er dette kulhydrater (stivelse og sukker), der opløses i vand.

Iblødsætning af hø reducerer ikke kun WSC, men det vil også udvaske vitaminer og mineraler. Hvis din hest eller pony fodres med opblødt hø, er det derfor vigtigt at de fodres med et beriget foder, balancer eller vitamin- og mineraltilskud. Det kan f.eks. være en vitamin og mineralblanding, som gives hver dag for at sikre at deres næringsbehov bliver opfyldt, uden de ekstra kalorier.

Hvor meget vand skal du opbløde dit hø i?

Det er vigtigt, når man forsøger at reducere WSC i høet at sikre, at man bruger nok vand. En nem guide er at du nemt kan flytte høet rundt i vandet, så det ikke ligger for tæt og at det er helt dækket af vandet.
Hvis du pakker høet for tæt og ikke bruger nok vand, vil vandet hurtigt opnå en mættet sukkeropløsning, og så fjernes der ikke mere sukker.

Glem ikke at skylle høet efter det har stået i blød, for at den sukkerholdige opløsning skylles af høet, når du tager det ud af baljen.

Hvornår skal jeg veje høet for at beregne, hvor meget jeg skal fodre?

Hvis du vejer dit hø for at måle, hvor meget din hest eller pony må få om dagen, skal du sørge for at veje før iblødsætning.

Oversat fra Equine-America.com – Blog, fra d. 26 oktober 2023

1 tanke om “Iblødsætning af hø – Tips og Tricks

  1. […] 3. Udblød eller damp hø for at reducere støvindholdet. Sidste år har var et svært år for høproduktion med det uforudsigelige sommervejr. Så sørg for at tjekke dit hø omhyggeligt for skimmelsvamp og benyt det ikke hvis det er dårligt. For flere tips og råd om iblødsætning af hø, følg dette link. […]

Der er lukket for kommentarer.