Udgivet i

Muskler og huld – bliv klog på protein

Der snakkes i år om at meget grovfoder er lavt på protein og nogle heste derfor har brug for et supplement, men hvorfor har heste brug for protein, hvor meget skal de have og er der forskel på protein-kilden? Læs mere her

 

Hvorfor har heste brug for protein?

En hestekrop består af ca. 15 % protein. Det findes i muskulatur, hud, hår og hove. Ud over at være bestanddele af kroppen virker protein også i mange fysiologiske processer, blandt andet for at give struktur, transportere næringsstoffer i blodbanerne og over cellemembraner, regulere den metaboliske funktion og som en komponent i immunsystemet. Desuden indgår der protein i reparation af væv og ved vækst.

 

Hvad menes der med høj- og lav-kvalitets protein?

Alle heste har behov for protein, men ikke al protein er det samme. Protein er sammensat af forskellige aminosyrer, hvoraf nogle af dem kan dannes i hestens krop. De aminosyrer som ikke kan syntetiseres af hesten selv kaldes essentielle aminosyrer, og skal indtages igennem hestens foder. Et proteinfoder med høj kvalitet er således et foder som indeholder de rette forhold af essentielle aminosyrer. Man kan derfor godt fodre tilstrækkeligt protein af lav kvalitet til at møde hestens protein-behov, men hvor den stadig vil være i underskud, idet det ikke indeholder tilstrækkelig essentielle aminosyrer.

Fordøjelsen af protein sker i hestens mavesæk og ved passage gennem tyndtarmen, slutproduktet vil nu være frie aminosyrer som kan optages via blodbannerne. Hvor godt den individuelle aminosyre optages, afhænger i høj grad af protein-kilden.

 

Proteinbehov hos heste

Hesteejere vil gerne tildele deres heste med den korrekte næring, men man kan hurtigt blive forvirret over hvordan man bedst muligt møder hestens protein-behov i forskellige aldre og arbejde.

Det hele besværliggøres af at man ikke blot kan se på mængden af protein i fodringen, men også må se på kvaliteten af proteinkilden. Det er altså vigtigt at foderet indeholder de korrekte forhold mellem aminosyrer, og i særdeleshed at det indeholder essentielle aminosyrer. De tre essentielle aminosyrer: lysin, threonin og methionin vil findes i alle kvalitetsfoderblandinger.

Om hesten er i underskud af protein kan ses ved at kigge på hesten. En meget tydelig manke, hoftehjørner samt manglende muskelmasse på ryg og bagpart indikerer at hesten har brug for mere, eller en bedre kvalitet-, protein, samt muligvis målrettet træning. Men andre tegn på underskud af protein kan være undervægt, nedsat ædelyst, vægttab og dårlig hov- og pelskvalitet.

 

Hvor meget protein har en hest behov for?

Selvom alle heste bør fodres individuelt, så kan man følge nedenstående anvisninger: 

Hestens proteinbehov afhænger af hestens udvikling og arbejdsbyrde.

  • En udvokset hest med en vægt på 500 kg har brug for 0,6 kg protein til vedligehold eller let arbejde dagligt. Dette kan oftest være dækket ved indtag af frisk græs eller godt grovfoder i tilstrækkelig mængde.
  • En udvokset hest (500 kg) i medium til hårdt arbejde skal bruge 0,9-1 kg protein per dag. Dette behov vil kræve et tilskud af et kraftfoder ved siden af hestens grovfoderindtag.
  • En avlshoppe sidst i drægtigheden kræver protein af høj kvalitet for at danne moderkage- og fostervæv. Dette behov kræver ligeedes tildeling af ekstra kraftfoder, samt grovfoder eller græs af særdeles høj kvalitet.
  • En lakterende hoppe (500 kg) i de første 3 måneder efter foling har et behov på ca. 1,25 kg protein per dag. Dette kræver, ud over godt frodigt græs, en rigtig god proteinkilde via kraftfoderet. Efter de første 3 måneder af laktation, vil proteinbehovet falde væsentligt og være ca. 0,9 kg protein per dag.
  • Nyligt fravænnede føl på ca. 250 kg har et behov på 0,7 kg protein per dag. Hvilket vil kræve kraftfoder, idet så unge føl ikke vil kunne indtage den mængde grovfoder det vil kræve.
  • Plage på omkring 390 kg har et behov på 0,8 kg protein per dag. Deres grovfoder indtag vil være højere end yngre føl, og deres grovfoderindtag vil derfor kunne dække proteinbehovet i højere grad. Dog vil der formegentlig være behov for et tilskud i krybben.
  • Unge heste (500 kg) i træning vil have et øget proteinbehov til muskelsætning og vækst, dette vil ofte kræve tilskud af kraftfoder ved siden af grovfoderet for at møde behovet på ca. 0,9 kg per dag.

 

Hvorfor er protein særlig vigtigt for unge heste?

Lysin, methionin og threonin er de vigtigste amnosyrer i hestefoder. Lysin er særdeles vigtigt i unge voksende hestes foder for at sikre korrekt vækst og udvikling. Hoppens mælk er en god kilde til lysin, ligesom også soyaskrå indeholder lysin. Lucerne er også en god kilde til lysin, imens græs og korn indeholder en lav andel af lysin.

 

Har ældre heste behov for protein?

Voksne heste har udelukkende brug for protein til reparation og vedligehold af væv og muskulatur, så deres proteinbehov vil være relativt lavt. Derfor vil mange udvoksede heste indtage tilstrækkeligt protein fra græs eller grovfoder. Hvis grovfoderet indeholder mindre end 10% kan man tildele lucerne som supplement.

Heste i hårdt arbejde vil til gengæld have et forhøjet proteinbehov, som kan være svært at dække udelukkende med grovfoder. Desuden vil drægtige hopper i sidste trimester samt lakterende hopper have et væsentligt forhøjet proteinbehov.

 

Kan man tildele proteiner uden at tildele kalorier til den overvægtige hest?

Det kan være en udfordring at fodre den nøjsomme hest med god ernæring uden at tildele for mange kalorier i forhold til overvægt. Ofte er en øgning af arbejde tilrådeligt, men det er ikke altid muligt.

Til disse heste anbefaler vi en såkaldt balancer, som dækker hesten med vitaminer, mineraler og protein af en god kvalitet uden at øge kalorieindtaget særligt. En balancers høje procentdel af protein betyder at hesten er dækket ved ganske lave mængder. Har du læst vores blog “Vigtigheden af lysin til nøjsomme heste”?

 

Hvordan ved jeg hvordan jeg bedst dækker min hests behov?

Der er flere måder at møde din hests behov i forhold til hestens proteinbehov. Man kan vælge forskellige typer af grov- og kraftfoder. Men det vigtigste må være at starte med et godt grovfoder, kende dets indhold af protein og derefter tildele kraftfoder ud fra hestens energi- og proteinbehov i forhold til dens vækst og arbejdsbyrde.

Grovfoderets protein-indhold kan variere meget. Frisk græs vil have et væsentlig højere totalt proteinindhold i tør vægt end hø, imens forholdet mellem total protein og indholdet af de essentielle aminosyre vil være tilnærmelses vis det samme. Altså er det at foretrække med frisk græs når det er muligt.

Lucerne og soyaskrå kan være rigtig gode kilder til kvalitetsprotein, idet deres indhold af essentielle aminosyrer, og i særdeleshed lysin, er meget højt i forhold til total-protein. Dog er total protein-indholdet er højest i soyaskrå. Der ud over findes der tilskudsfodre af forskellige typer basseret på ærteproteiner, algemel, valleprotein, hørfrøkager mm.

 

Kan jeg tildele for meget protein?

Kort og godt – ja. Der vil sjældent overforsynes af protein udelukkende gennem grovfoder, men tilfører man ekstra protein via kraftfoder og tilskud, kan overforsyning ske. Hvis der optages for meget protein, vil nitrogen fjernes via urea i urinen. Den forhøjede mængde af urea vil få hesten til at drikke yderligere og urinmængden vil stige.

Hos heste i arbejde er det meget vigtigt med en god væske-og elektrolytbalance. Når hesten drikker ekstra for at komme af med urea, vil dette ryge ud af balance, da hesten ligeledes vil tabe en del elektrolytter. Vær derfor opmærksom, hvis din hest tisser meget – måske er den overforsynet med protein.

 

Har du spørgsmål? Eller søger du rådgivning omkring din hest så kontakt os gerne: hhcare@hhcare.dk eller 70263009