Udgivet i

Hvorfor hoster hesten?

 

Hoste er kroppens måde at fjerne slim, støv og snavs fra luftvejene. Normalt fjerner hestens eget forsvar, såsom mucociliær transport, som forhindrer partiklerne i at nå de følsomme nedre luftveje. Den mucociliære transport er en af de første forsvarslinjer i de øvre luftveje, hvor partikler (f.eks. støv) klæber til slim. Derefter fejer de små hår i de øvre luftveje, kaldet cilia, dette op gennem luftvejene ind i munden, hvor det sluges. Nogle gange er dette forsvarssystem overbelastet, og en hoste kan udvikle sig for at fjerne slim og snavs fra luftvejene.

Hoste kan nogle gange være forårsaget af en infektion, herunder vira (f.eks. hesteinfluenza eller hesteherpesvirus) eller bakterielle infektioner (f.eks. kværke), eller endda parasitter (lungeorm) selvom det er mere sjældent. Den mest almindelige årsag til hoste om vinteren er astma hos heste. En nøglefaktor i stigningen af vinterhoste er den øgede tid tilbragt i en stald, hvor støv, skimmelsvampe og svampesporer, samt ammoniak kan ophobe sig og føre til irritation af luftvejene. Disse allergener kan forårsage irritation og betændelse i luftvejene, hvilket fører til øget slimproduktion og bronkokonstriktion (forsnævring af luftvejene).

Hvordan kan du reducere risikoen for hoste hos din hest:

1. Oprethold god biosikkerhed og hygiejne for at reducere risikoen for, at din hest optager en infektion.

2. Vælg strøelse med omhu – overvej ‘støvfrie’ muligheder, hvis din hest er særligt modtagelig for hoste, og glem ikke de andre bokse i stalden, da disse også vil have en indflydelse på din hest.

3. Udblød eller damp hø for at reducere støvindholdet. Sidste år har var et svært år for høproduktion med det uforudsigelige sommervejr. Så sørg for at tjekke dit hø omhyggeligt for skimmelsvamp og benyt det ikke hvis det er dårligt. For flere tips og råd om iblødsætning af hø, følg dette link.

4. Giv hø eller wrap fra gulvet/lavt, dette hjælper din hest med at fjerne slim eller støvpartikler fra luftvejene ved hjælp af tyngdekraften og den mucociliære transport.

5. Sørg for, at der er god ventilation i stalden. Men husk, der må ikke dannes træk.

6. Hold dine stalde rene og desinficér regelmæssigt for at reducere opbygning af bakterier, skimmelsvamp og støv. Ophobning af urin i strøelsen vil øge ammoniakniveauet i stalden. Når du muger ud og fejer, så prøv at sikre dig, at din hest ikke er i det samme område og dermed vil indånde alt det støv der hvirvels op/opstår.

7. Daglig foldtid er godt for deres lungesundhed, da det tillader hovedet at være nede i en naturlig græsningsposition. Uspist hø på marken og gammelt strøelse i foderstationer bør ryddes op for at undgå mug og støv.

8. Hvis din hest har hoste, eller du er i tvivl om din hests sundhed, skal du kontakte din dyrlæge for at få råd.

Støtte til en hest med hoste

Med reduceret adgang til frisk grønt materiale (græs) for mange heste henover vinteren, er det vigtigt at sikre at foderet giver en god kvalitet af vitamin- og mineraloptag. Dette kan sikres enten via fuldfoder, eller  et godt vitamin- og mineraltilskud. Derudover kan målrettede respiratoriske fodertilskud hjælpe med at understøtte hestens naturlige forsvar mod åndedrætsudfordringer, ved at bruge naturlige, plantebaserede ingredienser og vigtige antioxidant-næringsstoffer til at understøtte sunde åndedræts- og immunsystemer.

Vores udvalg af respiratoriske produkter er videnskabeligt formulerede til at give målrettet ernæring for at understøtte din hests åndedrætssundhed. Vores foderkonsulenter står klar til at besvare alle spørgsmål, du måtte have om din hest!

(Oprindelig kilde: Equine America EU – blog)