Udgivet i

Græsset på godt og ondt

 

Der er godt gang i græsset, og imens græsvæksten er kærkommen hos nogle hesteejere, er den frygtet hos andre. Vi har alle brug for græs, så der kan laves god kvalitetsgrovfoder til den kommende vintersæson – men alligevel er der mange der ville ønske at de grønne spirer ville holde sig til at vokse udenfor foldens hegn. Denne lille blog kommer derfor til at handle om græsset på godt og ondt.

Vi får rigtig mange henvendelser omkring overvægt hos heste og ponyer, og husk at vi altid meget gerne vil rådgive. Ring (7026 3009) eller skriv (hhcare@hhcare.dk), eller smut ind og spørg på vores Facebook-side Fodervenner.

Vær opmærksom på vægten

Det lyder meget mere simpelt end det er. Men for at opnå et vægttab skal hesten indtage færre kalorier end man forbrænder. Det er rigtig svært at overholde, især for heste hvor vi samtidig har øje for hestens naturlige behov for kontinuerligt grovfoderindtag, og risikoen for udvikling af mavesår.

Som udgangspunkt skal hesten have det grovfoder den fysiologisk har behov for. Undersøgelser har vist, at hesten skal indtage grovfoder svarende til 1,5-2 % af hestens ideele vægt. Hvilket svarer til 6-8 kg for en hest på 400 kg. Det er vigtigt at hesten får forskellige fibertyper, så mikroorganismerne i hestens bagtarm har noget at arbejde med, og så vi opretholder en sund og varieret tarmflora. For at have et bedre overblik over hestens energiindtag, er det især for de nøjsomme og overvægtige heste vigtigt at kende grovfoderets analytiske sammensætning. Man kan godt give et bud på en god foderplan til den overvægtige hest uden at kende grovfoderets analyse, men derved udgør grovfoderet en stor ubekendt af hestens dagligere kalorie- og næringsindtag.

Ud over grovfoder, skal hesten dækkes ind med vitaminer og mineraler, og så er det vigtigt at være opmærksom på at hesten tildeles tilstrækkeligt protein. Hvis hestens krop oplever at den sulter, vil den ændre sin forbrænding og et vægttab vil være endnu sværere at opnå. Dette vil ske da metabolismen vil reagere på sulten og vil sænke forbrændingen, som en naturlig reaktion for at sikre overlevelse. Derfor skal man sørge for at hestens behov er dækket, og så må man istedet øge forbrændingen gennem arbejde.

Motivation til motion og bevægelse er vigtigt

Ofte er problemet at man oplever at den overvægtige hest ikke har energi til arbejdet. Det kender man jo godt fra sig selv – hvis vi føler os i underskud, så bliver det meget hårdere at få lavet tingene.
Derfor skal man være meget opmærksom på at holde træning af hesten sjovt. Det kommer meget an på den enkelte hest hvad der er sjovt – for nogle er det en lang tur i langsomt tempo, for andre er det leg på ridebanen og for atter andre er det en skovtur i varieret tempo (måske med intervaltræning). Der er ikke andet end at prøve sig frem, og al motion er bedre end ingenting. Alternativer til “menneskeskabt” motion, kunne være foldsystemer såsom vandre-folde eller track-systemer.

Derudover kan man understøtte hesten via blodsukkerstabiliserende tilskud, som samtidig fremmer forbrændingen – vi har flere muligheder i sortimentet.

Men husk, græsset er en god foderkilde

Når alt dette er sagt, så er græs en fantastisk og naturlig foderkilde til mange heste. Især avlsheste har rigtig godt af godt frodigt græs, idet det er rigt på næring og vitaminer. Og også mange rideheste har godt af græsset, dog er der også mange heste hvor man bør være opmærksom på hestens huld og græsindtag, samt græssets sammensætning og pasning. Vi, mennesker, har tit en idé om at en pæn græsplæne-lignende fold er lækkert, men det er ofte ikke hvad vores heste har brug for, idet græsset hurtigt kan blive for næringsrigt.

Anlægning og pasning af græsfolde er en videnskab i sig selv, og en god græsfold bør man passe godt på. Ved anlægning af ny fold skal man være opmærksom på hvad folden skal benyttes til, da der findes græsfrøblandinger til grovfoderproduktion, til de nøjsomme hestetyper og til de heste som kan tåle lidt mere næring. Derudover bør græsset passes med afpudsning, kalkning og gødning alt efter behov.

Har man en græsfold som passer til hesteholdet, så er græs en rigtig god foderkilde for heste. Så alt i alt, er vækst af græsset på både godt og ondt.