Udgivet i

Foderolie til heste: Alt hvad du behøver at vide

Uanset om det kommer fra foder eller ud af en flaske, er olie et værdifuldt supplement til mange hestes foder. Her forklarer vi fordelene ved foderolie og deler vores bedste tips til, hvordan du kan inkludere det i din hests kost på en sikker måde…

Olie til vægtøgning

Olie indeholder mange kalorier. Faktisk giver 300 ml olie omtrent samme mængde energi (kalorier) som 1 kg havre. Men i modsætning til korn er olie stivelsesfri, hvilket gør den til en god energikilde for varme heste såvel som dem, der er tilbøjelige til forfangenhed, kolik, mavesår og nyreslag (foder med højt olieindhold er muligvis ikke egnet til heste med MFM).

Vidste du?

– Alle olier indeholder samme mængde energi (kalorier) – cirka 3,5 MJ DE pr. 100 ml

– Det kan tage op til 12 uger for heste at tilpasse sig at bruge en kost med højt olieindhold

Olie til pelsglans

Selvom der ikke er nogen erstatning for en afbalanceret kost og masser af pleje, kan olie være prikken over i’et, når det kommer til en skinnende pels. Så lidt som 30-50 ml pr. dag kan være alt, hvad du har brug for, og ved denne mængde vil det ikke influere på hestens huld!

Fodermængde

Som en generel tommelfingerregel kan olie ‘fra en flaske’ fodres oven på hestens/ponyens nuværende foder med en mængde på op til 100 ml pr. 100 kg kropsvægt pr. dag (500 ml pr. dag for en hest på 500 kg).

Olie og E-vitamin

Vidste du, at foderrationer med højt olieindhold bør afbalanceres med yderligere E-vitamin? Den samlede kost bør give yderligere 100iu E-vitamin for hver 100 ml olie, der fodres – dette inkluderer olie fra en flaske og enhver olie i foder over 4 %. Tal med en foderrådgiver, før du tilføjer olie oven på dit nuværende foder eller introducerer foder med højt olieindhold uden tilsat vitamin E.

Foder med højt olieindhold vs. olie fra en flaske

Tilsætning af olie sammen med din hests nuværende foder kan være en nem og omkostningseffektiv løsning, især hvis du fodrer små mængder. I større mængder kan olie fra en flaske være en nyttig måde at give ekstra kalorier på uden at øge måltidets størrelse. På den anden side kan et skift til foder med højt olieindhold såsom SPILLERS Conditioning Fiber være en velsmagende mulighed og en mere bekvem måde at give en afbalanceret kost på – forskellen i omkostninger kan også være ubetydelig.

Tips til sikker fodring af olie: 

– Tildel eventuel yderligere olie gradvist – cirka 100 ml om ugen.

– Sørg for, at olien er frisk. Olie kan let blive harsk, især i varmt vejr.

– Tal med en foderrådgiver, før du fodrer olie ‘fra en flaske’ eller bruger foder med højt olieindhold uden E-vitamin.

– Hvis du konkurrerer, skal du sørge for, at den olie (og eventuelle andre foderstoffer/tilskud), du bruger, er dopingfrit.

Se vores udvalg af foderolier her

(Oversat fra originalt blogindlæg fra Spillers TM af Sarah Nelson, 21.09.22)