– sund muskulatur giver overskud og gode præstationer
En god, stærk og sund muskulatur er essentiel i forhold til den præstation vi kræver af vores heste. Men hvad kræver en sund muskulatur, hvordan kan man hjælpe den på vej og hvorfor skal der restitueres efter hårdt arbejde?
Hvordan sikres en sund muskulatur?
Optimal træning og ernæring er basen for god muskeludvikling. For at sikre at hesten kan udvikle sin muskulatur, skal man sørge for at hesten har de rigtige byggesten, nemlig kvalitetsprotein. Men det kan ikke lade sig gøre at udvikle hestens overlinje eller generelle muskulatur, uden at den trænes korrekt med forståelse for at hesten ligeledes har behov for at restituere.
Betydningen af kvalitetsprotein
Protein består af en masse aminosyrer. Nogle kaldes ”essentielle” aminosyrer, fordi de ikke kan produceres af hesten, men derimod skal gives gennem kosten. Proteinkvalitet bestemmes af tilstedeværelsen (eller manglen) af essentielle aminosyrer, hvoraf en af de vigtigste er lysin. Lysin spiller en stor rolle i muskeludviklingen, og er den første begrænsende aminosyre. Det betyder nedsat udnyttelse af de resterende aminosyrer hvis tilførslen af lysin ikke er tilstrækkelig. Proteinsyntesen og muskeludviklingen er derfor afhængig af, at lysin behovet er opfyldt. Hvis foderet ikke leverer tilstrækkelige niveauer, vil kroppen nedbryde magert væv (muskel) for at imødekomme behovet. Hvis hestens foder ikke indeholder tilstrækkeligt protein til den enkelte hest kan man i stedet give et tilskud, der doseres sammen med hestens øvrige foderplan.
Virker et muskeltilskud egentlig?
Overskydende protein og aminosyrer udskilles gennem hestens urin, og en overskridelse af hestens behov er derfor ineffektiv. Når det er sagt, er det optimale krav ikke blevet helt fastlagt, så det er muligt, at supplering af visse aminosyrer kan være fordelagtigt hos nogle heste. Vær dog opmærksom på tilskudsprodukter, der på trods af et prismærke, indeholder ubetydelige niveauer af aminosyrer. Find vores sortiment til en stærkere muskulatur her.
Der findes ingen erstatning for hårdt arbejde!
At komme i form er hårdt arbejde! Muskler kræver korrekt træning og hvileperioder for at fibrene skal strække sig, regenerere, producere nye celler og i sidste ende vokse sig større. Fodring med mere protein, uanset kvaliteten, vil derfor aldrig kunne stå alene. Den optimale overlinje opnås aldrig, uden passende træning.
Body Conditioning Score (BCS)
Vurdering af huld er en vurdering af fedtdækning, ikke muskeludvikling, hvilket betyder at nogle heste kan have en ideel BCS, men en muskelfattig overlinje. Regelmæssig bedømmelse af BCS hjælper dig til at vurdere, om det er fedt eller muskler, din hest virkelig mangler. Generelt føles muskler faste, mens fedt føles blødt. F.eks. vil tab af muskelmasse ofte hos ældre og/eller ikke trænede heste med tiden forveksles med en mangel på fedt. For de fleste heste betragtes en BCS på 5 ud af 9 som ideel.
Fedt kan ikke konverteres til muskler – det er et faktum!
Desværre er det ligeså sandt for os som for vores heste. Da heste i positiv energibalance (dem der indtager flere kalorier, end de forbrænder) ikke kan lave fedt om til muskler, skal du undgå at falde i fælden med at give hesten muligheden for at tillægge overskydende fedt, i forsøget på at forbedre hestens overlinje.
Under restitution styrkes kroppen
Restitution er et andet ord for helbredelse eller genoprettelse, og dækker over kroppens bestræbelser på at komme til hægterne efter hård træning. Under hård træning får kroppen og især muskulaturen en masse mikroskopiske skader. Man behøver ikke at være så bange for skader, hvis blot man giver kroppen tid og ro til at restituere og komme sig. Imens hesten restituerer lapper kroppen de små skader der sker på muskelfibrene, og opgraderer muskulaturen til en stærkere version, som er bedre rustet til næste træning. Så for at styrke muskulaturen og resten af kroppen er man nødsaget til at presse træningen en smule, så kroppen under restitutionen kan regenerere sig til en endnu stærkere version.
Manglende restitution kan give skader
Overgør man træningen og glemmer restitution vil man i stedet få overbelastningsskader. Længden på restitution afhænger af træningens intensitet, jo hårdere intensitet des længere restitution er der behov for. Husk at restitution ikke er det samme som boksro – hesten har stadig brug for at bevæge sig, måske på fold, måske lidt let træning. Blot man husker at tænke restitution ind i sin træningsplan.
Behovet for antioxidanter øges
I forbindelse forbrænding af energi i kroppen vil der som et biprodukt dannes frie radikaler. Disse stoffer skal fjernes ved hjælp af antioxidanter. Derfor vil hesten have et øget behov for antioxidanter når den arbejder – og jo hårdere arbejde, des højere behov. Den bedst kendte antioxidant er E-vitamin, men også mange planter og urter har stor antioxidativ-effekt.
Fundamentet for succes
Når det kommer til at opbygge muskler og overlinje er der ingen hurtige løsninger, men at følge tre enkle (om end ikke altid lettere) trin, dannes grundlaget for succes.
- Oprethold en BCS på 5 ud af 9.
- Giv passende niveauer af kvalitetsprotein og især lysin, og antioxidanter.
- Træn din hest regelmæssigt, med træning af passende intensitet og hyppighed, og husk restitution efter hårde træningspas.