Udgivet i

En god start på livet

Foråret nærmer sig – det betyder at dagene bliver længere og lysere, og der er amoriner i luften. De drægtige hopper skal bage føllene færdige. Så der til foråret og sommeren kan tages imod sunde, raske og veludviklede føl. Imens skal de hopper som skal ifoles forberedes på bedst mulig vis, så succesraten for en drægtighed optimeres.

Har du besluttet dig for at sætte din hoppe i fol?

Der er mange tanker og overvejelser som skal gøres inden man vælger at sætte sin hoppe i fol. Herunder genetik, sportsmæssig kvalitet, temperament, økonomi, drømme og forventninger, og meget mere. Der er mange årsager til at sætte sin hoppe i fol, men man skal være opmærksom på at det er en bekostelig affære og mange ting kan gå galt, førend man har sin ønske-ridehest. Dette er ikke skrevet for at afskrække nogle. Ofte er det både billigere og mindre risikofyldt at købe sin nye makker, når den når en vis alder. Når det er sagt, så er vi mange som aldrig ville undvære synet af føllet som tager den første tår mælk, og springer og danser rundt på de tynde, men kraftfulde, små ben.

Hvad har inflydelse på ifolingssuccesen?

På grund af økonomi, er det yderst vigtigt at klargøre hoppen på bedste vis. På den måde optimeres succesen for at få hende i fol. Er din hoppe i cyklus? Altså, kommer hun i regelmæssige, gode brunster? Jo tidligere på året føllet ønskes, des tidligere skal hoppen ifoles. Ifolinger i februar og marts er oftest svære, da der ikke er tilstrækkeligt naturligt lys til at opnå gode brunster.

Hvis man vil have de tidlige brunster, skal man allerede i start december forlænge dagen. Det vil sige at man skal sørge for at hoppen står i lys fra solopgang til kl. ca. 23. Det betyder, at hun ikke på noget tidpunkt må kunne finde mørke i et hjørne af boksen, eller gå fra lyskilden. En tommelfingerregel er, at der skal være så meget lys, at man kan læse en god gammeldaws avis. Lyspåvirkningen vil ikke kun påvirke hendes cyklus, men vil også fremskynde pelsskifte. Vær derfor opmærksom på, om du bliver nødt til at give dækken på, eller regulere dækkentykkelsen i kolde perioder.

Hvis du tilgengæld ønsker et føl lidt senere på foråret, kan du blot lade naturen gå sin gang. Det naturlige lys vil gøre brunsterne optimale til ifoling omkring juni, hvilket vil give føl i maj. Føl i maj eller juni giver den fordel, at temperaturen er optimal til masser af foldtid for hoppe og føl. Og samtidig vil mængden af det frodige græs være højest netop når hoppen har mest brug for det.

Men, lad os tale foder!

Først og fremmest skal vi vurdere hoppens huld. Det er vigtigt at hoppen hverken er for tyk eller tynd ved ifoling. Ifolingssuccesen er højest hvis man kan holde hoppen i optimal huld. Ribenene skal ikke er synlige på afstand, men skal kunne mærkes ved at stryge en flad hånd ned langs siden af hoppen.

Naturen har godt styr på at forberede hoppen til ifoling. Udover det tiltagende lys, så indeholder græsset også de helt rigtige næringsstoffer for at optimere brunsterne. Det kan vi hjælpe lidt på vej ved at sørge for at tildele hoppen disse næringsstoffer igennem tilskud:

Beta-karoten – en antioxidant, som er et forstadie til A-vitamin

Beta-karoten har en påviselige positiv indflydelse på optimering af sandsynligheden for drægtighed. Det findes naturligt i frisk grønt græs, samt i gulerødder.

E-vitamin – en vigtig antioxidant som hesten ikke selv kan producere

Heste skal have E-vitamin igennem deres foder, da de ikke selv producerer E-vitamin. Det er særligt vigtigt i forbindelse med reproduktion, føl i vækst, drægtige hopper, avlshingste og heste i hårdt arbejde.

Folin-syre, også kendt som B7-vitamin – er et vandopløseligt vitamin som er vigtigt i vækstfaser

Folin-syre er involveret i DNA-syntese, methionin produktion og i celle-udvikling og -vækst, og er derved særdeles vigtigt i forbindelse med fosterudvikling.

Den drægtige hoppe

Tidlig og midt i drægtigheden

Selvom den første tid er en kritisk periode for foster udviklingen, er denne udvikling langsom. Såfremt hoppen ikke har et føl ved siden er det sjældent nødvendigt at ændre i hoppens fodring i de første 7 måneder. Så længe hoppen har et sundt og godt huld, og fodres balanceret er der ikke grund til at ændre i foderplanen.

Sidste del af drægtigheden

Over 60 % af fosterets vækst sker i de sidste 3 måneder af drægtigheden, derfor er det meget vigtigt at hoppen får den rigtige næring.
– Energi og protein behovet øges for at understøtte fostervækst
– Calcium, fosfor, zink og kobber er essentielt for knogleudviklingen
– Modermælk indeholder meget lidt kobber og zink, så det er en god idé at supplere hoppens foder med et egnet foder under drægtigheden
– Næsten halvdelen af fosterets kobber, zink og mangan optagelse sker i den 10. drægtighedsmåned
– E-vitamin er essentiel for et sundt immunsystem, og forskning tyder på at ved at supplere hoppen med E-vitamin under drægtigheden, kan man øge koncentrationen af antistoffer i råmælken.

Den lakterende hoppe

De første 3 måneder hvor føllet dier stilles der store krav til hoppens næring. Laktation kræver mere energi (kalorier) og protein end at løbe væddeløb hver dag. I denne periode producerer hoppen ca. 3 % af hendes kropsvægt i mælk om dagen, altså omkring 15 liter for en hoppe på 500 kg! Der vil være varierende energibehov, og ikke alle hopper har brug for en markant ændring i fodring for at holde huld. Man kan nå langt med godt grovfoder (eller græs) til de nøjsomme hopper når det kommer til energibehov. Men når det kommer til kvalitetsprotein, er det sjældent at hoppen er dækket ind af grovfoder alene, især den essentielle aminosyre lysin skal man være opmærksom på at supplere. Hvis der ikke tildeles nok protein og aminosyrer i fodringen, vil hoppen nedbryde sine muskler for at sikre at der en nok protein i mælken til føllet.

Trods et fald i kvaliteten og produktionen af mælk senere i forløbet, er energi og næringsbehovet hos den lakterende hoppe stadig højere end hos heste i hårdt arbejde. Mister hoppen huld og muskler kan det påvirker fertiliteten.

Tips til fodring af avlshoppen

  • Sigt efter en huldscore på 5-6 ud af 9 (link til huldscore)
  • Vurder hoppens huld mindst 3 måneder før bedækningssæsonen starter samt  med jævne mellemrum, så eventuelle ændringer kan foretages løbende.
  • Tildel grovfoder ad libitum, selvfølgelig uden for meget spild
  • Den samlede grovfodermængde (inkl. græs) til nøjsomme og overvægtige hopper bør ikke være mindre end 1,5 % af kropsvægten per dag (tørstof).
  • Introducer løbende et foder eller en balancer i den 8. drægtighedsmåned.
    • En avlsbalancer, som foreksempel SPILLERS Gro N’ Win Balancer,  er ideel til hopper som har et lavt kaloriebehov, da man begrænser mængden af sukker og stivelse, men tildeler de nødvendige vitaminer, mineraler og proteiner (aminosyrer). En balancer egner sig også fint til avlshopper med tendens til stofskifte- og maveproblemer.
    • Et traditionelt avlsfoder er normalt den nemmeste måned at sikre en balanceret fodring i den sidste del af drægtigheden og under laktation. Traditionelle fodertyper med et stivelseindhold i den højere ende, sørger desuden for at tildele kalorier for at kompensere for den store mængde energi hoppen bruger ved at producere mælk til føllet.
  • Er du i tvivl er det en god idé at kontakte en foderrådgiver for at sikre den bedste løsning til netop din hoppe. Kontakt os på hhcare@hhcare.dk eller 7026 3009.

Ernæring til føllet

De første 3 måneder

Føl lever næsten udelukkende af modermælken den første måned, selvom om nogle allerede viser interesse i hoppens foder omkring 2 ugers alderen. Omkring 6 ugers alderen vil føllets næringsbehov begynde at overstige det den får fra hoppen, og føllet vil have brug for supplering af ekstra næring.
Ved 3 måneders alderen gør et øget næringsbehov, og et fald i hoppens mælkeproduktion og -kvalitet, at der bør tildeles et foder til føllet. Det kan dog være lettest at tilvænde føllet til at spise krybbefoder, hvis den får lov at spise sammen med hoppen, eller får foder i egen krybbe ved siden af.

  • En avlsbalancer er ideelt til hurtigt voksende føl som ikke har brug for et kalorierigt foder.
  • Har føllet brug for yderligere kalorier for at holde huld, kan det være nødvendigt at tildele et mere traditionelt avlsfoder, med højt energi og kalorie indhold.
  • Sørg for at føllet har fri adgang til græs, blødt hø eller wrap.

Ved fravænning

Fravænning er en stressende periode for føllet, og føllet risikerer at miste huld som kan forstyrre væksten. Selvom det kan være fristende at øge mængden af foder for at undgå at miste huld, kan det øge risikoen for udvikle ortopædiske sygdomme og bør derfor undgås. Det er en god ide at sikre at føllet er tilvænnet et egnet foder eller balancer før fravænning. Man kan dermed reducere chancen for fordøjelsesproblemer eller at føllet mister appetitten. Derved undgås udsving i næringsindtagelse som kan påvirke væksten. Hvis det er muligt bør man også undgå hurtige ændringer af grovfoderet i denne periode.

Er det nødvendigt at flytte føllet i fravænningsperioden, foreksempel til ny flok eller opstaldningssted er det en rigtig god idé at tildele føllet noget mavesyreregulerende, så der så vidt muligt undgås problemmer med mavesækken. Det kunne foreksempelt være Egusin 250. Igen er det en rigtig god idé at have vænnet føllet til smagen imens det er ved hoppen, så den nye smag ikke afskrækker føllet fra at spise sit krybbefoder.

 

Find foder til avlshopper og føl HER og tilskud til reproduktion HER

 

Mere læsestof?

Læs eventuelt vores blog angående avl fra februar 2023, eller hvis uheldet skulle være ude: næring til det moderløse føl fra april 2023