Udgivet i 1 kommentar

Næring til det moderløse føl

Næring til det moderløse føl!

Enhver avlers frygt er at miste deres hoppe, som følge af folingskomplikationer eller en senere relateret sygdom, for derefter at stå tilbage med et moderløst føl. Det kræver stort arbejde for avler at opdrætte føllet, særligt i starten.

Det er ingen overraskelse at ernæring spiller en stor rolle for føllets sundhed. Der er dog ikke noget der peger på, at moderløse føl opvokset på en korrekt balance af næringsstoffer, fødeindtag, overvåget vækst og vægtøgning, kan vokse sig lige så høje og stærke, som føl opdrættet af deres mor.

De første 24 timer
Det er afgørende at føllet får råmælk inden for de første 24 timer af livet. Råmælk med Colostrum (antistoffer) er hoppens første mælk, som forsyner føllet med proteiner og de vigtige antistoffer. Disse antistoffer vil sætte gang i immunsystemet, gennem en proces der kaldes passiv overførsel af antistoffer, hvilket er altafgørende for at bekæmpe infektioner.
Føllet kan kun absorbere og udnytte råmælk med fuld effektivitet i de første 12 timer af sit liv, efter 18-24 timer kan føllet ikke længere optage antistofferne fra sin mave-tarmkanal, så tiden er altafgørende. Af denne grund er det altid godt at være forberedt på en nødsituation ved at have frossen råmælk ved hånden. Det er normalt at avlere har adgang til forsyning af frossen råmælk, fra en anden hoppe med overflod eller i tilfælde af et dødfødt føl. Råmælken kan opsamles og opbevares i op til 2 år. Har du ikke adgang til råmælk og det værst tænkelig skulle ske, er det heldigvis hjælp at hente.

Marstall har lavet en Føl-nødpakke, der indeholder råmælkspulver med 30% immunglobuliner (antistof), der næringsmæssigt minder mest om hoppens naturlige råmælk, til det første døgn eller to, samt mælkepulver til føllets først 5 levedage. Sutteflaske og en udspecificeret blande- og foderplan medfølger.

Nødpakken er velegnet til:

  • Moderløse føl
  • Føl der ikke kan eller får lov til at die ved hoppen
  • Føl hvor hoppen er syg eller ikke producerer mælk

De første 30 dage til tre måneder
I denne periode er føllet afhængig af føl mælk flere gange i døgnet. Når føllet drikker ofte, hjælper det også med at forhindre fordøjelsesforstyrrelser. Føl bør aldrig gå mere end to timer uden at drikke. I denne periode kræver føllet hverken foder eller grovfoder af større mængde, men flere føl begynder at vise interesse allerede ved 2 ugers alderen, især føl der har en hoppe at efterligne. Sørg altid for at hoppen får tilstrækkeligt med næring, så hun holder vægten og en god mælkeproduktion. Hvis føllet uheldigvis er blevet moderløs, vil føllet skulle have mælkeerstatning i denne periode, for at sikre optimal ernæring. Mælkeerstatning tilpasset føl er klart at foretrække, da nærringsindholdet er tæt på den naturlige hoppemælk. Moderløse føl, der ikke er opdrættet af en pleje- eller ammehoppe, bør begynde på let fordøjeligt kraft/tilskudsfoder ved et mdr. alderen f.eks. Marstall Fohlenmüsli.

Tre til fire måneder
Nu begynder føllet at kunne tilbydes grovfoder og koncentreret foder i krybben. Sørg for at tilbyde føllet græs og/ellers grovfoder af en fin og næringsholdig kvalitet, som er letfordøjeligt for føllet. Derudover vælge et kraft/tilskudsfoder der er tilpasset føllet behov. Hos moderløse føl kan suppleringen med mælkeerstatningen ophøre, så længe der er tilstrækkeligt med græs og/eller hø til rådighed.

1 tanke om “Næring til det moderløse føl

  1. […] Læs eventuelt vores blog angående avl fra februar 2023, eller hvis uheldet skulle være ude: næring til det moderløse føl fra april 2023 […]

Der er lukket for kommentarer.