Udgivet i

Pelsskifte og B-vitamin

Har din hest også sat vinterpels?

Årstiderne skifter, og vi går en tid i møde hvor dagene bliver korte, koldere og vådere. De fleste hesteejere har nok allerede lagt mærke til at hestene begynder at fælde og sætte en tykkere, længere og tættere pels. Nogle har måske allerede klippet deres heste, eller planlægger at gøre det inden længe. Men i år har vi været heldige med en lun sensommer og start på efteråret, så hvorfor er mange heste allerede begyndt at sætte vinterpels?

Det er hormoner som udskilles af hypofysen, en kirtel i hestens hjerne, som styrer hestens pelssætning. Det er antallet af lyse timer der afgør om hesten fælder og sætter pels, og ikke temperaturen. Temperaturen varierer fra år til år, og fra generation til generation. Men solens cyklus gennem sæsonerne forbliver den samme, derfor giver det god mening af det er dette som fortæller hestens system at vinter eller sommer er på vej. Så selvom starten på efteråret har været lunt, så sætter hesten pels som den plejer.

Når hesten skal skifte pels, kræver dette ekstra energi i en periode. Hesten får næring fra forskellige kilder: kulhydrater, proteiner, fedt, mineraler og vitaminer. Derfor kan det være en god idé at supplerer med ekstra næring i perioden med pelsskifte. Næringsbehovet er forskelligt fra heste til hest, og kommer an på mange faktorer så som alder, køn, størrelse, temperament og arbejdsbyrde.

B-vitamin til pelsskifte

Et vigtigt næringsstof for hestens energistofskifte er B-vitaminerne, det er vandopløselige vitaminer. Hestens krop anvender B-vitamin når den skal omdanne eller danne kulhydrater, protein, fedtstoffer og nukleinsyrer (en del af DNA). Derfor kan det være en god idé at supplere hesten med ekstra B-vitamin i perioder hvor hesten skal yde ekstra, både hvis der er tale om sport eller ved processer inden i kroppen, så som pelsskifte. Gode kilder til B-vitamin er klid og kim fra nogle kornsorter fx hvede og ris, men også ølgær er en god kilde til B-vitaminer. Det er bakterier i hestens bagtarm som nedbryder B-vitaminerne, så de kan optages. Da B-vitaminer er vandopløselige vitaminer skal man ikke være bange for uønsket ophobning, da det overskydende B-vitamin udskilles via hestens urin.

Man finder B-vitamin i  kvalitets foderblandinger, ligesom det er et biprodukt når grovfoder og græs nedbrydes af mikrober i bagtarmen. Da vi går efterår og vinter i møde og mange hesteejere har ikke mulighed for at lukke hestene på gode græsfolde, er det vigtigt at tildele rigeligt godt grovfoder.

Derfor kan et tilskud som indeholder vitaminer, såsom B-vitaminer være en god måde at sikre sig at hesten får det den skal bruge. Men ikke alle heste optager det lige godt og nogle heste har et større behov end andre. Dette kan være unge og ældre heste, heste med en sart fordøjelse, heste som præsterer hårdt eller heste med tendens til overvægt som derfor har en mere begrænset diæt.

I de seneste år har der været fokus på at hestens energi skal komme fra langsommere energikilder som fedtstoffer og fibre, frem for korns som ellers er rige på B-vitaminer.

Herunder kan du finde lidt om hvordan hesten anvender nogle udvalgte typer af B-vitamin:

  • Vitamin B1 (thiamin) er vigtig for hestens omdannelse af kulhydrater og dannelse af ATP, en molekyle som cellerne bruger til energi.
  • Vitamin B2 (riboflavin) anvendes til hestens energistofskifte, og mangel på vitamin B1 er blevet kædet sammen med dårlig pels, hud- og øjenproblemer. Kilder til B2 er grønne planter såsom lucerne og kløver.
  • Vitamin B3 (niacin) bruges også i energistofskiftet, samt omdannelse af calcium.
  • Vitamin B7 (biotin) er særdeles vigtig for cellernes holdbarhed og deres nydannelse, og derfor kan mangel resultere i dårlig hov og hårkvalitet.
  • Vitamin B12 (cobalamin) er vigtig for funktionen og dannelse af de røde blodlegemer, men er også essentiel for cellemembranen.

B-vitaminer anvendes både til energistofskiftet og dannelse af forskellige type af celler herunder de røde legemer, derfor kan et supplement med B-vitamin være en god idé hvis hesten virker træt. Men hvis man oplever at ens hest ikke præsterer eller opfører sig som den plejer kan det være en god idé at kontakte sin dyrlæge, hvor en blodprøve kan fortælle om hesten mangler noget.

Sidst men ikke mindst skal man huske at hesten skal være dækket ind af alle typer af næring for at kroppen har alt hvad den skal bruge til at holde sig sund og rask.

Her har vi samlet en række tilskudsprodukter som indeholder B-vitaminer til din hest.

af Maja S. Poulsen