Udgivet i

Vintertid er klippetid

Det er hårdt at være hest på arbejde med vinterfrakken på. Når hesten er langhåret er det svært at komme af med sveden og når først pelsen er våd, tager det lang tid før den er tør igen. Der er mange overvejelser i spil når hesten skal klippes.

Hvorfor vokser hestens pels?

Årstiderne skifter og det betyder køligere vejr og færre lyse timer. Hestens pelssætning styres af mængden af dagslys, så efterhånden som efteråret og vinteren kommer, reduceres dagslyset. Dette får hesten til at blive mere ulden i pelsen. Når hesten for alvor begynder at sætte vinterpels, vil man opleve at hesten bliver mere komfortabel og mindre svedig med en klipning. Vi har lavet nogle tips som kan hjælpe dig til den perfekte klipning.

Beslut om klipning er nødvendigt for din hest

Hvor meget træner du din hest med vinterpels? Hvis du oplever at hesten bliver meget svedig og tager evigheder om at tørre, ja så kan en hel eller delvis klipning hjælpe gevaldigt! Hvis du derimod fint kan håndtere vinterpelsen med mindre arbejde og sved ikke er et problem, så kan du fint beholde vinterpelsen.

Overvej hestens vægt og generelle helbred. Overvægtige heste har ekstra indvendig isolering, der kan gøre den ekstra modstandsdygtig i køligere vejr. Samtidig kan den kraftige vinterpels gøre det ubehageligt at træne. Derimod kan undervægtige heste kan drage fordel af en god pels, så de nemmere kan holde vægten når temperaturen falder.

Hvor hesten skal klippes, afhænger af hvor og hvor meget hesten sveder. Klip din hest i de områder hvor den er mest svedig, for at hjælpe den med at komme af med varmen og tørre ordentligt op i pelsen, så den ikke bliver kold. De mest almindelig steder at klippe er på og under halsen, omkring flanken og bagbenene og under sadlen. Det kan i nogle tilfælde være en idé at beholde noget af håret under sadlen, for at forhindre saddelsår på den sarte hud. De fleste sportsheste og –ponyer bliver som regel klippet på både ben og krop, da de trænes så de sveder meget og deltager til stævner hvor de skal stå skarpt.

Hvilken længde skær er bedst at klippe med?

Den mest almindelige klippelængde og også den klippelængde som en alm. Wahl klippemaskine er født med, er som standard 1,4mm. Den klipper en kort og fin længde.

Alternativ til heste med en tyk og tæt pels, typiske koldblodracer der sætter kraftig pels kan det være nødvendigt at bruge et skær med en længere klippelængde. Wahl skæresæt A2/AC 2,5mm, kunne være et alternativ.

Hvordan vedligeholder man bedst sin klippe maskine

Klippemaskinen opbevares bedst tørt og væk fra frost. Skæret afmonteres, renses med en børste og smøres med klippeolie. Derefter ligger du lidt køkkenrulle omkring skæret for beskyttelse og i en plasticpose til de skal bruges igen næste gang.

Har din klippemaskine et batteri, er det vigtigt at batteriet ikke opbevares under kolde temperaturer. Batteriet skal efter brug fuldt oplades og fjernes fra ladestander/kabel, for at skåne batteriet bedst muligt.

Hvornår er skærene slidte og skal slibes?

Når du oplever at dine skær ikke klipper optimalt er skæret slidt og skal slibes. Under de rette omstændigheder vil et nyt skær være i stand til at klippe mellem 6-8 gange, før det skal slibes på ny. Det er vigtigt at hestens pels er ren og tør, det kan derfor være en fordel at vaske hesten i en effektiv shampoo, før den klippes. Her kunne Wahl Dirty Beastie hesteshampoo være et godt bud til at få snavset af.

 

Hvilken klipper skal man vælge?

Vinteren nærmer sig, og hestenes pels vokser. Tiden til at klippemaskinen skal frem nærmer sig, og det kan være noget af en hovedpine for hestejeren. Dilemmaet starter allerede ved valget af klipper. Hvilken skal man vælge, og hvilken klipper dækker ens behov?

Her ved HH Care har vi flere forskellige muligheder, men ved et hestehold på et par stykker anbefaler vi klart Lister Star fra Wahl. En fantastisk klipper, hvor kvaliteten er i top, og resultatet ikke er til at tage fejl af.

Hvis du derimod har en større stald, hvor der skal klippes en del heste på daglig basis, så anbefaler vi klart Lister Legend eller Lister Fusion.

Skal man vaske sin hest lige efter den er blevet klippet?

Det bør ikke være nødvendigt, at vaske hesten efter klipningen. Hos nogle heste med meget lang og tyk pels kan der være meget fedtet i bunden af pelsen og her kan det være godt at vaske hesten bagefter. Vi anbefaler at man vasker sin hest før den klippes af hensyn til klippemaskinen og skæret, men det er vigtigt at hesten er helt tør før klipningen kan begynde. I stedet for at vaske efter klipningen, så brug i stedet Whal Cleaning Spray, der en antibakteriel formel, der både kan bruges til hest og skær. Smart ikke? Så slipper man både for en våd hest, og ikke mindst ventetiden inden den er tør og kan få sit dækken på.