Udgivet i

Vigtigheden af lysin til nøjsomme heste

 

At reducere kalorier er afgørende for vægttab, men det bør ikke ske på bekostning af en afbalanceret kost. Lysin er en essentiel aminosyre og er en af ​​flere næringsstoffer, der kan være mangelfulde i en kaloriebegrænset diæt. Efter et hurtigt blik på din fodersæk, er du måske stødt på ordene ‘aminosyrer’ eller ‘lysin’. Men hvis du er usikker på hvad det egentlig betyder, og hvorfor de er vigtige for din hest, er du sandsynligvis ikke alene.

Proteiner og aminosyrer

Kroppen indeholder tusindvis af forskellige proteiner, hvoraf de fleste findes i muskelvæv (selvom protein er en nøglekomponent i alle kropsceller inklusive hud og blod). Proteiner er opbygget af ‘byggesten’ kaldet aminosyrer.  Der er i alt 21 aminosyrer, hvoraf 9 kaldes ‘essentielle’, fordi de ikke kan produceres af kroppen og derfor skal tilføres via kosten. Lysin er en essentiel aminosyre og den aminosyre, der højst sandsynligt mangler i en hests kost.  Den indtagede protein nedbrydes til aminosyrer og genopbygges (via proteinsyntese) for at danne de proteiner som kroppen har brug for. For at proteinsyntese kan finde sted, skal aminosyrer være til stede i et specifikt forhold. Hvis en aminosyre er mangelfuld, er proteinsyntesen begrænset, selvom alle andre aminosyrer er tilgængelige i rigelige mængder.

Lysin og kaloriebegrænset diæt

At skære ned på kalorier kan føre til, at kosten mangler essentielle næringsstoffer, herunder lysin. Målet med en diæt (for heste og mennesker) er at tabe fedt, men uundgåeligt vil noget af vægttabet være muskler. Dette vil dog blive forværret hvis protein- og aminosyrebehovet ikke opfyldes, da kroppen vil begynde at nedbryde muskelvæv for at forsøge at imødekomme protein- og energibehovet.

Fodring af den nøjsomme hest.

Vi har ikke et rigtig godt ord for det på dansk, men såkaldte Balancers er en god måde at forsyne nøjsomme heste med essentielle vitaminer, mineraler og aminosyrer, mens de tilføjer minimale kalorier, stivelse og sukker til kosten. I modsætning til hvad folk tror, ​​er ‘lite’ balancers ikke væsentligt lavere i kalorier end almindelige balancers, men de kan have andre fordele at tilbyde. For eksempel er SPILLERS Lite & Lean Balancer specifikt formuleret til at balancere en kaloriebegrænset diæt, herunder høje niveauer af lysin og E-vitamin. E-vitamin betragtes som den vigtigste antioxidant og kan også være mangelfuld i kaloriebegrænsede diæter. Det inkluderer desuden tilsat kanel og FOS for at hjælpe med at understøtte et sundt stofskifte.

Det er altså ikke nødvendigvis ønskværdigt at fodre den nøjsomme hest, udelukkende med vitaminer og mineraler. I det det også er nødvendigt at se på protein og aminosyre tilførslen. Derfor kan et godt sammensat light foder eller balancer være optimalt til den nøjsomme hest, som samtidig fodres restriktivt med grovfoder eller græs.

 

Udarbejdet med udgangspunkt i Spillers’ blog: The importance of lysine for overweight horses by Sarah Nelson (03.06.24) – https://www.spillers-feeds.com/shedding-the-lite-on-lysine-for-overweight-horses

 

Læs desuden bloggen: Iblødsætning af hø – Tips og Tricks – https://hhcare.dk/blog/ibloedsaetning-af-hoe-tips-og-tricks/